sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Senzori Imagine CCD, CMOS SI FOVEON



CCD si CMOS


Senzorii de imagine CCD (charge coupled device) si CMOS (complementary metal oxide semiconductor) sunt doua tehnologii diferite pentru captarea imaginilor digitale. Fiecare are atuurile si slabiciunile sale si niciuna nu este categoric superioara celeilalte.

Français : photographie de capteurs CCD et CMOS
 CCD et CMOS (Photo credit: Wikipedia)

Français : image couplées de capteurs CCD et CMOS
CCD SI CMOS (Photo credit: Wikipedia)


Ambele tipuri de senzor transforma impulsurile luminoase in incarcatura electric si il proceseaza in semnale electronice. Intr-un senzor CCD, incarcatura electrica a fiecarui pixel este transferata printr-un numar limitat de noduri (deseori doar unul) pentru a fi convertita in voltaj, stocata temporar si trimisa in afara senzorului ca semnal analogic. Astfel toata suprafata pixelului poate fi folosita pentru captarea luminii si uniformitatea raspunsului (un factor cheie in calitatea imaginii) este mare.


Intr-un senzor CMOS fiecare pixel are propriul circuit care transforma incarcatura electrica in voltaj, iar deseori senzorul include circuite de amplificare, de corectare a zgomotului si de digitizare, astfel incat acesta sa produca direct informatie digitala. Toate acestea maresc complexitatea senzorului si reduc suprafata disponibila pentru captarea luminii. Si pentru ca fiecare pixel face propriile transformari, uniformitatea raspunsului este scazuta. Dar senzorul poate fi proiectat cu mai putine circuite externe.

Atat senzorii CCD cat si CMOS ofera o calitate a imaginii excelenta atunci cand sunt produsi la standarde ridicate. In mod traditional, CCD-urile au fost cele care au stabilit nivelurile de performanta in aplicatiile fotografice, stiintifice si industriale care necesitau imagini de cea mai inalta calitate fara sa tina cont de marimea totala a sistemului de captare a imaginii. Senzorii CMOS ofer o integrare mai mare (mai multe functii pe senzor), un consum de energie redus si posibilitatea de a avea siteme de captare a imaginii mai mici.

                         
FOVEON


Senzorul Foveon este un senzor de tip CMOS care ofera o alta abordare, similara filmului fotografic care are 3 straturi de emulsie care capteaza toata lumina pe toata suprafata. Spre deosebire de matricea Bayer folosita de celelalte tipuri de senzori, Foveon foloseste o matrice de fotosituri, fiecare fotosit constand in trei fotodiode aranjate vertical. Fiecare din cele trei fotodiode sunt sensibile la lungimi de unda ale luminii diferite. Acest lucru este posibil deoarece lumina de lungimi de unda diferite penetreaza siliconul din care sunt fabricati senzorii la adancimi diferite. Semnalele electrice de la cele trei fotodiode sunt apoi procesate, obtinand valori adaugate pentru toate culorile la fiecare fotosit.

La numar echivalent de pixeli, senzorul Foveon produce poze de o calitate mai buna decat senzorii CCD si CMOS, deoarece pierd foarte putin din lumina ajunsa pe fiecare pixel, in timp ce senzorii cu matrice Bayer pierd informatia despre doua din cele trei culori la fiecare fotosit. Deocamdata senzorii CCD si CMOS de top depasesc cel mai bun senzor FOVEON, dar curand balanta s-ar putea inclina. Datorita complexitatii acestora si a faptului ca sunt relativ noi, senzorii Foveon sunt folositi doar de Sigma in aparatele foto profesionale.</div>

Enhanced by Zemanta

Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 comentarii:

PE NET

Licenta gratis la Windows 8

Exista variante de upgrade de la Winows 8 piratat la cel oficial.

Windows 8 lansat pe 26 Octombrie

Microsoft Laneaza windows 8. prezentarile Oficiale ale principalelor elemente

 

About Me

Recent Posts

Comfigurarare Router Dlink GO-RT-N150
Comfigurarare Router Dlink GO-RT-N150
cUM COMFIGURAM ROUTERUL PE RDS, SI CATEVA POZE DE MENIU
Read More »
TOSHIBA QOSMIO
CES 2013
ULTIMUL LAPTOP LANSAT DE TOSHIBA
Read More »
CONFIGURARE DIR 615 CU SOFT DD-WRT
CUM ARATA SOFTUL LA DIR615 CU DDWRT
TEXT-OF-THE-SLIDE-3.
Read More »

TEXT-OF-THE-SLIDE-20.
Read More »
Prev 1 2 3 Next

Recent Comments

Ai intrebari, comentarii, nu intelegi ceva sau nu-ti iese cum trebuie?

| On Line Expert © 2009. All Rights Reserved | Template Style by My Blogger Tricks .com | Design by Brian Gardner | Back To Top |