Mici trucuri.....
Iata cinci lucruri pe care trebuie sa le stiti pentru a va proteja informatiile personale si datele financiare de pe Internet.
1. Esti sub asediul robotilor:
In urma unui atac cibernetic, firma Duo Security a demonstrat ca poate sa sparga 200.000 de parole intr-o ora, printr-un atac "brutal", in care computerele incearca milioane de parole pana sa gaseasca una care sa fie sparta, noteaza CNN.
Alegerile populare, ca "123456" sunt cele mai usor de spart, fiind aflate in doar cateva secunde, insa o combinatie de litere, numere si simboluri va pot acorda ceva timp, obligandu-i pe hackeri sa depuna mai mult efort.
Pentru a va crea o parola "sanatoasa", puteti accesa site-ul Random.org.
2. Hackerii va cauta parolele in public...
Ai postat pe Facebook poze cu copiii sau catelul? Ai grija sa nu le fie folositoare escrocilor: o parola sau o intrebare de securitate bazata, sa zicem, pe numele animalului de companie este deosebit de vulnerabila.
De exemplu, anul trecut, un hacker a folosit asemenea informatii pentru a sparge e-mailul unor vedete, printre care Mila Kunis si Scarlett Johansson.
Prin urmare, intariti-va parolele - si sa nu presupuneti cumva ca numele de fata al mamei voastre este un secret.
3. ...sau vi le cer, pur si simplu
O parola sigura este inutila daca o dezvaluiti si altora.
Probabil ati auzit de "phishing" - acele e-mailuri sau site-uri false care incearca sa va convinga sa va dezvaluiti informatiile personale.
Le puteti recunoaste macar pentru simplul fapt ca enunturile sunt incorecte din punct de vedere gramatical. Insa ultimele versiuni sunt mai greu de descoperit, deoarece arata mult mai realist, e-mailurile sunt mai mai personale si par a veni de la o sursa apropiata dumneavoastra, cum ar fi propria sotie.
In caz ca aveti vreun dubiu, puneti mana pe telefon si verificati.
4. Este usor sa limitezi daunele:
Care este vestea buna in cazul spargerilor de parole? N-ar trebui sa fie un dezastru, daca va faceti o parola unica pentru fiecare cont in parte si le schimbati in mod regulat.
Potrivit Experian, aproape doua treimi dintre utilizatorii de pe Internet se bazeaza pe aceeasi parola pentru cel putin doua website-uri. Asta le-a permis hackerilor sa compromita 90.000 de conturi de jocuri Sony in luna octombrie a anului trecut. folosind parolele furate de la alte site-uri.
5. Nu e nevoie de o memorie fotografica:
Utilizatorul de internet are, in medie, 25 de conturi protejate prin parola.
O hartie pe care sa vi le notati pe toate poate fi o solutie, insa cel mai bine va poate ajuta un password manager: programe gratuite precum KeePass pot stoca informatiile personale intr-o baza de date criptata, pe propriul calculator.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu